RSS

2009. október 28., szerda

Egy kis muzsika...

"Beletörődés helyett fölemelkedni, mozdulatlanság helyett mozogni, kétségbeesés helyett remélni - mindez azaz általános érvényű életigenlő üzenet, amely megtölti a gospelt pozitív energiákkal és világszerte megérinti az emberek szívét! Érezd a gospel testet és lelket felkavaró erejét!"

http://www.youtube.com/watch?v=fbbZ3AXpeDA - egyik nagy kedvencem

Előző bejegyzésemben írtam, hogy egy gospel - kórus tagja vagyok. Most egy kicsit bővebben is írok, mert volt érdeklődő (köszönöm!).

A gospel zene kialakulásának rövid története: Az 1920-as években az amerikai nagyvárosok feketék lakta kerületeiben felállított utcai templomokban jött létre ez a vallásos dalforma. Szó szerinti fordításban az evangélium dalaira vonatkozik. Vallásos költők és zeneszerzők olyan műveire, amelyeket vallási ünnepségek céljára írtak, s mindenekelőtt a tradicionális afroamerikai énekek /spirituálék/ mintájára születtek. Az első gospelszerző Thomas A. Dorsey /1900/ egykori jazz-zongorista volt, aki az 1920-as évek közepén a chicagói Pilgrim Baptist Church számára írt olyan híressé vált gospeleket, mint a Precious Lord. Ezekben a hagyományos néger vallásos zenét a jazz szvingelő ritmikájával, a boogie-woogie és a blues elemeivel ötvözte és igazította őket a kor zenei igényeihez. Az első világhírű gospel előadó Mahalia Jackson volt. Az 1930-as évektől a vokálformációk révén /Golden Gate Quartett/ színpadi produkcióvá alakult át. Ez a gyökere az un. hagyományos, vagy tradicionális gospel zenének. A gospel zene másik ága az un. fehér, vagy kortárs keresztény könnyűzene. Ez a műfaj az 1920-as évek közepén alakult ki Amerikában.Története az európai emberek számára is nagyon érdekes. Bibliával házaló könyvügynökök szívesen alkalmaztak énekeseket, énekegyütteseket a Biblia, illetve az abban leírtak népszerűsítésére. Ehhez a country zene elemeit vették alapul. Közülük a legismertebb a Homeland Harmony Quartet lett 1948-ban a Gospel boogie című slágerlistás dalával. A műfaj elismertségét jelzi, hogy a Grammy díjak kategóriái közül többet is a gospelnek szentelnek. Létezik azonban a gospel zenészek számára külön szakmai elismerés is, a Dove díj, melyet szintén évről évre megkapnak a műfaj kimagasló előadói. Kíváló gospel előadóként tarjuk számon az Edwin Hawkins Singers együttest és Aretha Franklint is.

A mi kórusunkat Gyémánt Gospel Kórusnak hívják. A korosztály vegyes, a hangulat csodás. Egyre több fellépésünk van, jelenleg a karácsonyi műsorra készülünk, valamint több gyertyagyújtásra hívtak minket fellépni.



az alábbi linken egy kis ízelítő tőlünk. A felvétel sajnos amatőr, nem valami jó minőség, de a hangulat átjön egy kicsit remélem.


5 megjegyzés:

Klucsik Gábor írta...

hát tényleg látszik a felvételen, hogy igazán jó a hangulat, nekem nagyon jó kedvem lett tőle, tetszik :) és persze köszi, h a zenei műfajismeretemet gyarapítottad :)

toritextil írta...

a vallás tőlem meglehetősen távol áll. viszont a gospel annyira hihetetlen jó hangulatot sugároz (legalábbis amiket én ismerek), hogy lehetetlen nem szeretni :))
meghallgattam, tetszik, innen is az a remek hangulat jön :)
melyik vagy Te? :))

Timi írta...

Kedves "toritextil"! :-)
Nem pusztán a vallás a lényege ennek a zenének. Örülök, hogy tetszik. Ha megnézted a videót is, amit belinkeltem, akkor ott az elején közelről is mutatnak engem. Csörgőztem és egy egyedi fülbevaló volt a fülemben...

Ildi-go írta...

Nagyon klassz, hogy a kreatív tevékenység mellett még gospel énekléssel is foglalkozol.
Kívánom, hogy az éneklés örömén túl adjon számodra Isten dicsőítése áldást és árassza életedre az ő túláradó szeretetét!

toritextil írta...

Rád tippeltem :)

igen, igen, ez a jó benne, hogy eszembe sem jut a vallás, csak a zene, a jókedv :) (nem vagyok szövegcentrikus, úgyhogy általában nem figyelek, miről is szól pontosan a dal :) )