RSS

2009. október 31., szombat

Az olvasás bűvölete

Miközben ma utaztam a buszon, azon gondolkoztam, hogy vajon miről kellene írnom.


Bár az óra szerint mindjárt vasárnap van, nem igazán vagyok még álmos.... ezért lesz ma is bejegyzés.

Elsősorban az alkotás szeretete miatt írom a blogomat, de a másik nagy szenvedélyemről is muszáj írnom. Ez pedig az olvasás. Ezt mindenképpen a szívügyemnek érzem, különösem mostanában. Talán öregszem... Olvasgatok a neten, és sajnos azt tapasztalom, hogy a fiatalok egy része még büszke is arra, hogy nem olvas könyvet (természetesen nem általánosítani akarok itt, senkit nem áll szándékomban megbántani).

“Egy olyan ember, aki nem olvas könyveket, semmivel sem különb annál, mint aki nem tudja elolvasni őket.”


Többször fogok könyvajánlót is írni, most is szeretnék egyet a figyelmetekbe ajánlani. James Patterson a szerzője, a mű címe pedig: Sam levelei Jennifernek. Könnyed, kicsit romantikus, kicsit szomorú - "limonádé" kategória. Lehet, hogy a hiba az én gépezetemben van, de ha már olvasok, akkor szeretek elmerülni a történetben.

A főszereplő egy harmincas éveiben járó nő (Jennifer), aki egy chicagói napilap munkatársa. Egyik nap telefonon hívják, hogy a szeretett nagymamája (Sam) kómába esett. Jennifer azonnal autóba ül, és Genevába utazik a mamájához. A nagyi házában egy köteg levelet talál, ami neki volt címezve. Miközben Jen a leveleket olvassa megelevenedik előtte a múlt, ami sok érdekességet tartogat. Jennifer is nehéz terhet cipel, nemrég halt meg imádott férje, és gyermekét is elveszítette. Genevában összetalálkozik gyermekkori játszótársával, az immáron orvos Brendannal. A fiatalok szerelembe esnek, de egy súlyos betegség beárnyékolja boldogságukat... Vajon hogyan alakul a sorsuk? Meggyógyul-e a nagyi? A könyv végén minden kiderül.
Tényleg ajánlom figyelmetekbe, izgalmas könyv.

2009. október 30., péntek

Egy kis Halloween...

Most az itt járok egy része vagy "fújjog" vagy örül. Ugyanis a halloween az, ami eléggé megosztja a társaságot. A magyarok többsége ebben az ünnepben is az üzeletet látja (sajnos).

De mi is az a Halloween? Az angol Halloween szó szerinti fordításban a Mindenszentek (All Hallows) előtti estét jelenti. Ősi kelta ünnep, az Írországban és Skóciában élő törzsek ezen a napon ünnepelték az újévet. Hitük szerint ugyanis ezen a napon tért vissza a földre azoknak a bűnösöknek a lelke, akik az elmúlt esztendőkben haltak meg, és azóta állatok testében "léteztek". Megfelelő áldozatok bemutatásával ezen a napon engesztelést lehetett szerezni az elhunytaknak, hogy ezáltal átkelhessenek a mennyországba.

Egy máig fennmaradt hiedelem szerint október utolsó napján a legvékonyabb a választóvonal az élők és a holtak világa között. Az eltávozott lelkek ilyenkor útra kelnek, addig barangolnak, amíg meg nem találják egykori lakhelyüket, és ezen az éjszakán megpróbálnak visszatérni a világba. Már a kelták is védekeztek a biztonságukat veszélyeztető esemény ellen: házaikban eloltották a tüzet, hogy a hideg és barátságtalan tűzhely ne vonzza a hazalátogató szellemeket, és a tökéletes megtévesztés érdekében szellemnek öltözve parádéztak az utcákon, hogy a Gonoszt a végsőkig megzavarják, hogy aztán könnyebben elűzhessék

Kétségtelenül a legismertebb jelképe Halloween-nek a faragott töklámpás. De mivel ugye ez a bejegyzés az én blogomban van, ezért én természetesen erre az ünnepre is fülbevalót készítettem. Tegnap a "nagy alkotás" közben jutott eszembe, hogy tök - fülbevalóm még nincs. De már van!!!


Napjainkra már itthon is egyre inkább divatos lett a Mindenszenteket megelőző nap bulizós, játékos hangulata. Főleg a gyermekek kapnak előszeretettel az alkalmon, hogy boszorkányos és ijesztő ruhákat öltsenek, kivájt tökökből lámpásokat készítsenek. De a szeretteinkért való gyertyagyújtás november elsején meghitt és családi esemény, ahol az emlékezés és a lélek halhatatlanságába vetett hit a legfontosabb. És a külföldről átvett vidám szokások nem tudják ezt megváltoztatni.
Remélem sikerült újdonságot is írnom. Én ugyan nem megyek halloween-es buliba, de a fülbevalót azért fogom használni.
Mindenkinek nagyon jó hétvégét kívánok! Öltözzetek fel rendesen, hideg lesz!

2009. október 29., csütörtök

Ma olyan szürke minden...

Kinéztem az ablakon, és láttam, hogy ma nagyon szürke minden. Ezért ez a napom az alkotásé lesz. Gyurmázok ma, de a gyöngyfűzést sem zárom ki... :-)

Meg természetesen éneklés. Mivel a gospel - karácsonyig nincs túl sok próba, ezért gőzerővel haladunk. Bár akadt egy kis probléma, de remélem minden jól fog sikerülni.


Hiányzik a nyár... a friss gyümölcsök, az egész nap tartó szellőztetés, a virágok illata. Kicsit elkalandoztam. Fényképeztem ma néhány gyümölcsös fülbevalót, amiket még tavaly készítettem, de ez a fény nem kedvez nekem.

Remélem a hozzám látogatóknak jobb kedvük van ma! Derűs napot mindenkinek!

Kitta barátnőm nagy viziló-fan és Zelefánt rajongó. Először úgy gondoltam, hogy ezeket zsugorka segítségével kivitelezem, de akadt más ötletem is (azért az eredeti ötletet is kivitelezem). Egy képet teszek azért fel, kíváncsian várom a megjegyzését. Természetesen mások véleményét is örömmel olvasom.

2009. október 28., szerda

Boldog születésnapot...

Egyik "blogtársnak" 1 éves lesz a blogja, ezért játékot indított. Beszálltam, ezért eleget teszek a feltételeknek. Ajánlom a nálam nézelődök figyelmébe a blogját: http://varazskucko.blogspot.com/

Egy kis muzsika...

"Beletörődés helyett fölemelkedni, mozdulatlanság helyett mozogni, kétségbeesés helyett remélni - mindez azaz általános érvényű életigenlő üzenet, amely megtölti a gospelt pozitív energiákkal és világszerte megérinti az emberek szívét! Érezd a gospel testet és lelket felkavaró erejét!"

http://www.youtube.com/watch?v=fbbZ3AXpeDA - egyik nagy kedvencem

Előző bejegyzésemben írtam, hogy egy gospel - kórus tagja vagyok. Most egy kicsit bővebben is írok, mert volt érdeklődő (köszönöm!).

A gospel zene kialakulásának rövid története: Az 1920-as években az amerikai nagyvárosok feketék lakta kerületeiben felállított utcai templomokban jött létre ez a vallásos dalforma. Szó szerinti fordításban az evangélium dalaira vonatkozik. Vallásos költők és zeneszerzők olyan műveire, amelyeket vallási ünnepségek céljára írtak, s mindenekelőtt a tradicionális afroamerikai énekek /spirituálék/ mintájára születtek. Az első gospelszerző Thomas A. Dorsey /1900/ egykori jazz-zongorista volt, aki az 1920-as évek közepén a chicagói Pilgrim Baptist Church számára írt olyan híressé vált gospeleket, mint a Precious Lord. Ezekben a hagyományos néger vallásos zenét a jazz szvingelő ritmikájával, a boogie-woogie és a blues elemeivel ötvözte és igazította őket a kor zenei igényeihez. Az első világhírű gospel előadó Mahalia Jackson volt. Az 1930-as évektől a vokálformációk révén /Golden Gate Quartett/ színpadi produkcióvá alakult át. Ez a gyökere az un. hagyományos, vagy tradicionális gospel zenének. A gospel zene másik ága az un. fehér, vagy kortárs keresztény könnyűzene. Ez a műfaj az 1920-as évek közepén alakult ki Amerikában.Története az európai emberek számára is nagyon érdekes. Bibliával házaló könyvügynökök szívesen alkalmaztak énekeseket, énekegyütteseket a Biblia, illetve az abban leírtak népszerűsítésére. Ehhez a country zene elemeit vették alapul. Közülük a legismertebb a Homeland Harmony Quartet lett 1948-ban a Gospel boogie című slágerlistás dalával. A műfaj elismertségét jelzi, hogy a Grammy díjak kategóriái közül többet is a gospelnek szentelnek. Létezik azonban a gospel zenészek számára külön szakmai elismerés is, a Dove díj, melyet szintén évről évre megkapnak a műfaj kimagasló előadói. Kíváló gospel előadóként tarjuk számon az Edwin Hawkins Singers együttest és Aretha Franklint is.

A mi kórusunkat Gyémánt Gospel Kórusnak hívják. A korosztály vegyes, a hangulat csodás. Egyre több fellépésünk van, jelenleg a karácsonyi műsorra készülünk, valamint több gyertyagyújtásra hívtak minket fellépni.



az alábbi linken egy kis ízelítő tőlünk. A felvétel sajnos amatőr, nem valami jó minőség, de a hangulat átjön egy kicsit remélem.


2009. október 27., kedd

Nem alvásos, fárasztó nap...

Mivel tartom magam az ígéretemhez, ezért ma is írok egy rövid bejegyzést. Szinte semmit nem aludtam, alkotni nem volt időm, szóval ez a nap nem nekem volt kitalálva.

Viszont Virág kicsit dobott a kedvemen. :-) Nem csak azzal, hogy látogatja a blogomat (de persze azzal is)...

Itt jegyezném meg, hogy kedden és csütörtökön nem várható tőlem hosszú bejegyzés, mert egy gospel - kórusban énekelek, és ezeken a napokon próbálunk. Szívesen írok a műfajról és a kórusról bővebben a későbbiekben, ha érdekel valakit.


Azért egy egyszerű fülbevalóról teszek fel képet most is. Nincs két egyform gyöngy, ez most is látható, de talán éppen ettől egyedi. Ez egy 5 perces alkotás...

2009. október 26., hétfő

A jófej férfiak ugyebár...

Ida13 blogján jártam. Ezt már korábban is olvastam, de muszáj bemásolnom, remélem nem haragszol meg érte...

Nők között a barátság: Egy napon a feleség nem jött haza. A férj megkérdezte hol aludt, a felesége azt válaszolta,hogy az egyik barátnőjénél. A férj felhívta a 10 legjobb barátnőt, de egyik sem igazolta ezt.

Férfiak között a barátság: Egy napon a férj nem jött haza este. A felesége megkérdezte hol aludt, a férj azt válaszolta, hogy az egyik barátjánál.A felesége felhívta a 10 legjobb barátját, nyolcan igazolták, hogy ott aludt,ketten pedig hogy még most is ott van.

No comment.

Az élet napos oldala egy régi osztálytárssal

Ha már így belejöttem más blogok ajánlásába, akkor nem hagyhatom ki Reni-t sem. Renivel középiskolában osztálytársak voltunk, aztán kicsit elsodort egymástól az élet. Persze beszélünk néha... A blogját rendszeresen olvasom, szívesen kipróbálom a receptjeit.

Nagyon jó fotókat készít, sokat tudnék tanulni Tőle. Nagyon szereti Olaszországot, ami nem is csoda...

Szóval a lényeg: ajánlom figyelmetekbe a blogját. Miért is? Azért, mert nagyon jó!!!





Az itt közétett kép is az Ő munkája! :-)

Csak a textil...

Gondoltam így ismeretlenül is ajánlanék egy blogot, remélem a tulaj nem fog megharagudni. Sok szép dolgot találtam nála.
toritextil a blog címe, a tulaját Vikinek hívják. A képen az ő munkái láthatóak. Szívesen ajánlom figyelmetekbe.

PIF játék...

Jandó-nál találtam a következő játékot, gondoltam én is kipróbálom... Gyorsan belinkelem Virágot is, hátha akkor játszhatok nála is... :-) (nálam ő az első, akinek küldöm majd az ajándékot)






Az első három jelentkező fog Jandó - tól ajándékot kapni (remélem még beleférek, nagyon ügyes).

Az első három játékosnak nincs más dolga, mint föltenni blogjába ezt a képet, és játékot a hirdetni, ahol aztán ő fog ajándékozni 365 napon belül. Elég hosszú idő, így én is biztosan tudom tartani a határidőt. :-)

Az első három ember, aki a megjegyzésbe feltünteti, hogy játszik nálam, annak küldöm majd az ajándékot.

Ma van a Gábor születésnapja....

Ma végre feltöltöttem a meskára három fülbevalót, a képek minősége nem a legjobb, de nem volt időm komponálni. Remélem sikerük lesz.

Kedves Gábor! Boldog születésnapot kívánok Neked, és köszönöm a segítségedet. Nagyon sok sikert kívánok Neked az élet minden területén.

Kezdek ismerkedni másik "blogolokkal", remélem jó kapcsolatokat lehet kiépíteni velük. Egy - kettő nagyon szimpatikus, talán tudunk tapasztalatokat cserélni.

Mivel ígértem képeket a fülbevalókról, ezért egyet ma is bemutatok. Egy sárgarépásat. Bizony ám... Szeretek kitűnni a tömegből, kicsit jó látni ha megbotránkoznak az emberek. Múltkor egyik ismerősöm mesélte, hogy látott egy kukoricás fülbevalót, és az mennyire fura már, hogy emberek ilyesmit aggatnak a fülükbe. :-D Akkor még nem tudta a szentem, hogy én ennél durvábbakat is gyártok.




Ma nem is írok többet, egy fotót azért beillesztek. :-)

2009. október 25., vasárnap

Az első ékszer feltöltése végre...

Már régebben terveztem, hogy internet segítségével árulni is fogom az általam készített ékszereket. Ma végre a boltomba feltöltöttem kettő fülbevalót, de természetesen ez még csak a kezdet.

Zsugorkával is foglalkozom már, szóval a kreativitás határtalan...

Itt jegyezném meg zárójelesen, hogy ez a blogolás még eléggé idegen, szóval a változás, szerkesztés folyamatos. Renitől fogok sok segítséget kérni, mert az ő blogja az egyik etalon. A másik pedig Cseresznyéslány.Róluk később bővebben.

Az első itt közétett fotóm egy görög típusú fülbevaló. Volt pár gyöngyöm (mily meglepő) és ez lett belőle. Most van sok alapanyagom, várható a folytatás...




2009. október 21., szerda

Ma végre komolyan elhatároztam, hogy foglalkozni fogok a blogommal. Fő témaköre az ékszerkészítés és azok bemutatása lesz, de valószínűleg néha elkalandoznak a gondolataim másfelé is. Szívesen mutatok be egy - egy könyvet is, mert az olvasás a szívügyem.

Holnap készítek néhány fotót a már elkészült ékszereimről, melyeket a www.meska.hu -n árulni is fogok. Persze ha valakinek megtetszik itt egyik - másik alkotásom, akkor megegyezhetünk.

Tehát holnap belevágok...