RSS

2010. február 5., péntek

Elmaradásom

Többen írtátok, hogy kíváncsiak vagytok mi is az a zsugorkázás. Nem hiszem, hogy szakszerű leszek, de igyekszem megosztani azokat a dolgokat, amiket én tudok róla.
A képen zsugorkafólia látható. Lehet kapni átlátszót, opálosat, feketét, előre csiszoltat. A csiszolás azért fontos, mert arra az oldalra kell rajzolni, ahol csiszolt a felület (tehát minden fóliának az egyik oldalát smirglizni kell). Ennek az a funkciója, hogy azon a felén tapad meg a "tinta". A zsugorkafóliára lehet ceruzával rajzolgatni, de én alkoholos filccel szoktam előrajzolni (sajnos azonban nincs annyi féle alkoholos filc, mint amennyi színesceruza). Többen mondták már, hogy zselés tollal is lehet dolgozni rá, de ezt még nem próbáltam. Egyébként sem szoktak nálam bevállni a zselés tollak, mert beszáradnak -> nyilván a kevés használat miatt.
Sütés: Sütőpapíron lehet sütni (alufólián sem lesz semmi baja), előmelegített sütőben. Én úgy szoktam, hogy először a rajzolt felével felfelé sütöm kb. 5 percet, majd megfordítom. A másik felét is sütöm még kb. 10 percig. Tapasztalatom szerint így nem kunkorodik a fólia. A zsugorodás az eredeti méret 45%-a körülbelül. Nekem az első elég pici lett, de nem szabad elkeseredni (bagoly mondja verébnek effektus).
Tintasugaras nyomtatóval lehet nyomtatni is a fóliára, ilyenkor lakkspray-vel célszerű lefújni, hogy nehogy elkenődjön a mintánk.

Lehet kapni kifejezetten zsugorkához használható tintákat (biztosan jók ezek, de nem a legolcsóbb megoldás).

Most kész terméket ide nem teszek külön, mert láthatattok nálam már zsugorkatechnikával készült dolgokat. Hú, elég sokat írtam. Biztosan sokkal többet is lehetne írni róla, de első szuszra ennyi elég lesz azt hiszem. Ha bármilyen kérdés van, akkor természetesen szívesen válaszolok.
A Pumpkin-lányoknál ( Anna és Anett) láthattok sok szép zsugorkás ékszert. :)

13 megjegyzés:

Kitta írta...

Én már sajnos nem emlékszem pontosan arra, hogy mi készült ezzel a technikával. Talán Micimackó, Maja és Kuka? Vagy nem? Felelevenítenéd az emlékeimet? :D
Ezzel választ kapok arra a kérdésre is, hogy mire lehet használni őket. Füülbevaló, kitűző stb?

Timi írta...

Bizony: Maya, Micimackó és Kuka is zsugorkafóliából van. Lehet belőle képet, ékszert, díszítőelemet készíteni. :) Meg Ormit is. :D

Klucsik Gábor írta...

De örülök, hogy megtudtam, mi is ez a technika :) Táskát nem lehet vele készíteni? ;) Egyébként szerintem pl poharat is lehetne bevonni ilyen zsugorfóliával nem? Ez csak egy férfi ötletelés, mert akkor rászorulna a fólia az üvegre - mondjuk bizti oda kell figyelni, mennyi ideig "sütöd", méretet eltalálni... szóval nekem tetszik a technika, de tényleg csatlakozom Kittához: mire is tudjuk használni?

Timi írta...

Gábor! Az előbb már írtam ám, a megjegyzésed fölött, hogy mire lehet használni. :)

Üvegre mást technikát alkalmaznak.

Klucsik Gábor írta...

Hoppá, tényleg... bocsika :) nem értem, miért kell üvegre más, de hiszek Neked :)

Kitta írta...

Az üvegen ez a fajta fólia nem érezné jól magát sztem. Arra ott van az üvegfesték, meg a matrica. Ha táskát lehetne zsugorkázással csinálni, valószínűleg Timi már nem férne el a lakásban a saját alkotásoktól. :D
Amúgy Timi, nem gondoltál már arra, hogy kipróbálod a varrást?

Timi írta...

Kitta! Nem ér lelőni a poént! :D Régebben varrogattam, amatőr szinten, mostanában ismét kacérkodom a dologgal. Kellene nekem egy varrógép, már célozgattam rá. :D

Klucsik Gábor írta...

Szerintem felesleges a varrógép, sokkal szebbek a kézzel készített dolgok, nem? Persze sokkal gyorsabb géppel - nem tudom, amennyire én látom anyut, sokszor mondja, hogy kézzel már készen lenne (a gép sokszor elszakítja a cérnát, ilyenkor apu "majd én megcsinálom", szerintem felesleges tovább mondanom :D )

Kitta írta...

Jó, a célozgatás be szokott jönni. :D
Amúgy már lehet elég jutányosan is hozzájutni kicsi, ám de használható kis gépekhez. Szóval sztem találd meg a megfelelőt, majd mutasd meg embernek, hogy egy ilyet szeretnél majd. Hátha leesik neki a dolog és meglep vele. :D

Klucsik Gábor írta...

Cserfesek vagytok lányok :)

Kitta írta...

Kézzel valóban több és szebb, részletesebb dolgot lehet csinálni, viszont ember legyen a talpán, aki megvarr kézzel egy táskát, vagy egy nadrágot. Nagyon fárasztó és nehéz munka kézzel jó minőségű munkát végezni.
Én régebben csináltam vele pár dolgot, és igazán büszke is voltam rá, hogy ezt bizony én készítettem. Nagyon jó érzés, az viszont kevésbé, hogy sokszor fel tudtam volna gyújtani a gépet, amikor nem úgy varrt, ahogy én azt szerettem volna. Mert visszabontani és újra és újra és újra... nagyon kiábrándító. Szóval nekem nincs türelmem hozzá, de nagyon tisztelem azt, akinek van.
Úgyhogy hajrá Timike. :)

Kitta írta...

Nem is vagyunk cserfesek. ;)

pogácsa pajti írta...

Köszi a reklámot. :D
Bár mi nem ilyen márkájú zsugorkát használunk, de nálunk a szinesceruza vált be igazán. Az a legszebb,és ami nem kenődik....
üdv. :)