RSS

2010. február 23., kedd

Fő a természetesség

Trixitől megérkezett a mosódió (is). Nem ismertem eddig, de általa már a mosóparfümöt is kipróbálhattam, arról már korábban írtam egy keveset. Amúgy is mosnom kellett ma egy adag világosat, pont jókor jött.
Szeretem a természetességet, itt nem csak a háztartásra gondolok. Ha lehet, akkor óvom a természetet, de azért ez már nem olyan egyszerű.

Szóval néhány szó a mosódióról: "Az indiai mosódió a Sapindus mucorossi (Soapnut tree-ang.) termése, mely a szappanfafélék családjába tartozik. Ezek a trópusi és szubtrópusi növények a bennük található különleges anyagnak, a saponin-nak köszönhetik nevüket. A saponin vízzel érintkezve enyhén habzani kezd, és úgy hat, mint a szappan. Ennek a kb. 2 cm átmérőjű diónak a héjában van a hatóanyag, ezt tesszük a mosandó ruhák közé.
A fa természetes élőhelye Dél-India, ahol már évszázadok óta termesztik és használják termését. A saponin zsíroldó hatásának köszönhetően eltávolítja a szennyeződést a textíliából, anélkül, hogy a színek veszítenének élénkségükből, vagy hogy kárt tenne az anyag szerkezetében. A mosódió nem tartalmaz olyan anyagokat, melyek szennyezik környezetünket, és melyekaz allergiásoknál és különféle bőrbetegségekben szenvedőknél bőrirritációt okozhatnak." (forrás: Trixi blogja)
Most egy próbacsomagot kaptam, ami 8-12 mosásra elegendő. A képen egy nagyobb csomag látható. Ajándék vászonzacskó is járt mellé. :) Ebbe tettem bele kb. 8 fél diót, majd be a ruhák közé, így nem kellett mosóport használnom. Pont ez a lényeg.
Nagyon kellemes tapintása lett a ruháknak. A mosódió nem fakítja a színeket, kényes ruhákhoz is bátran lehet használni. A mosódió nem habzik a gépben, illata semleges. Így még jobban érvényesül az öblítő illata. Még több információt tudhattok meg a fent említett blogon.
Köszönöm szépen Trixi, biztosan fogunk még beszélni! :)

14 megjegyzés:

bubble írta...

Ilyet én is akarooook majd!

Bio-dió, hihi :-)

toritextil írta...

na én ugyan jobb, ha nem nyúlok a mosógéphez (egyszer kapcsoltam le, hááát hogy is mondjam, nem jött össze, azaz ki a gomb :D), de ez nekem is tetszik :)
és a diók újra felhasználhatók ezek szerint? mmint egy dió több mosást is kibír - vagy nem jól értelmeztem?!

Réka írta...

Múlt héten vettem és próbáltam ki először, ma ment le a második mosás és nagyon megvagyok vele elégedve. Ráadásul én úgy tudtam, h 4-6 felet kell beletenni és 4-et tettem, tökéletes lett az eredmény. :-)

Timi írta...

Viki! Igen, többször is felhasználhatóak. Szerintem érdemes kipróbálni. Először egy próbacsomag, aztán úgyis rászoksz! :)

Timi írta...

Reyca! Jól tudtad, csak én tettem bele többet, de kevesebbel is tuti jó lett volna. :)
Örülök, hogy van más is, aki már próbálta, és szereti!

Klucsik Gábor írta...

Hát ilyenről még nem hallottam... de izgin hangzik! Szóval én is kipróbálnám :) Örülök, h ma is okosabb lettem! (nem úgy, mint hétfőn :) )

Trixi írta...

Szia Cserfescsillag! Örülök,hogy bevált! :-)Nagyon köszönöm, hogy megemlítettél a blogban!
Trixi

Timi írta...

Igazán nincs mit. Sőt! Folytatás várható. :)

Jandó írta...

De jó, hogy írtál erről. Már régebben izgat a dolog, hogy tényleg olyan jó -e, mint írják róla. Ezek szerint tényleg jó. Köszi, hogy megosztottad a tapasztalatodat.

Erika írta...

Csatlakozom a rajongókhoz!:) Másfél hónapja nem vasaltam, juhhé!!! ez ekkora családban nem mindegy... és gyönyörűen őrzi a színét mindennek ez a cuki is dió. Nosza, tessék kipróbálni!

Timi írta...

Jandó: igen, bátran ajánlom. :) Ha esetleg szükséged van még mesére, akkor várom az üzeneted (írtam Nálad is).

Szia Kiseri! Örülök Neked. :) Hidd el, hogy egy kis családban is öröm, ha nem kell vasalni. :D Remélem jól vagytok! :)

Unknown írta...

Erről még nem hallottam, de nagyon jól hangzik! :O Én is ki fogom próbálni!

Ledorka írta...

6-7 éve használom, csak ajánlni tudom. :)

Ledorka írta...

Ha esetleg érdekelnek a tippjeim, itt találod őket :)
http://lidercke.blogspot.com/2009/08/mosodiorol-nem-diohejban-d.html