RSS

2009. október 30., péntek

Egy kis Halloween...

Most az itt járok egy része vagy "fújjog" vagy örül. Ugyanis a halloween az, ami eléggé megosztja a társaságot. A magyarok többsége ebben az ünnepben is az üzeletet látja (sajnos).

De mi is az a Halloween? Az angol Halloween szó szerinti fordításban a Mindenszentek (All Hallows) előtti estét jelenti. Ősi kelta ünnep, az Írországban és Skóciában élő törzsek ezen a napon ünnepelték az újévet. Hitük szerint ugyanis ezen a napon tért vissza a földre azoknak a bűnösöknek a lelke, akik az elmúlt esztendőkben haltak meg, és azóta állatok testében "léteztek". Megfelelő áldozatok bemutatásával ezen a napon engesztelést lehetett szerezni az elhunytaknak, hogy ezáltal átkelhessenek a mennyországba.

Egy máig fennmaradt hiedelem szerint október utolsó napján a legvékonyabb a választóvonal az élők és a holtak világa között. Az eltávozott lelkek ilyenkor útra kelnek, addig barangolnak, amíg meg nem találják egykori lakhelyüket, és ezen az éjszakán megpróbálnak visszatérni a világba. Már a kelták is védekeztek a biztonságukat veszélyeztető esemény ellen: házaikban eloltották a tüzet, hogy a hideg és barátságtalan tűzhely ne vonzza a hazalátogató szellemeket, és a tökéletes megtévesztés érdekében szellemnek öltözve parádéztak az utcákon, hogy a Gonoszt a végsőkig megzavarják, hogy aztán könnyebben elűzhessék

Kétségtelenül a legismertebb jelképe Halloween-nek a faragott töklámpás. De mivel ugye ez a bejegyzés az én blogomban van, ezért én természetesen erre az ünnepre is fülbevalót készítettem. Tegnap a "nagy alkotás" közben jutott eszembe, hogy tök - fülbevalóm még nincs. De már van!!!


Napjainkra már itthon is egyre inkább divatos lett a Mindenszenteket megelőző nap bulizós, játékos hangulata. Főleg a gyermekek kapnak előszeretettel az alkalmon, hogy boszorkányos és ijesztő ruhákat öltsenek, kivájt tökökből lámpásokat készítsenek. De a szeretteinkért való gyertyagyújtás november elsején meghitt és családi esemény, ahol az emlékezés és a lélek halhatatlanságába vetett hit a legfontosabb. És a külföldről átvett vidám szokások nem tudják ezt megváltoztatni.
Remélem sikerült újdonságot is írnom. Én ugyan nem megyek halloween-es buliba, de a fülbevalót azért fogom használni.
Mindenkinek nagyon jó hétvégét kívánok! Öltözzetek fel rendesen, hideg lesz!

23 megjegyzés:

Klucsik Gábor írta...

örülök, hogy ma is volt időd írni a blogodba, ráadásul, milyen sokat :) hát megint okosabb lettem :D tényleg sikerült újakat írnod! Meg persze a fülbevalód is tetszik nagyon! És szerintem az utolsó bekezdésedben nagy igazság van: ez a bulizós dolog nem tudja helyettesíteni a meghitt hangulatot. szép napot, már ami még hátra van belőle :)

Kitta írta...

Én személy szerint nem tartom sokra a halottak napját, kövezzetek meg érte. Úgy gondolom, nincs abban semmi meghittség, hogy muszájból évente egyszer megteszünk valamit, amit egyébként (ha nem lenne ez az "ünnep") nem tennénk. Emlékezni lehet otthon is az elhunyt szeretteinkre, ez nem helyhez, vagy időhözkötött dolog.
A Halloween eredete szerintem igazán érdekes, szomorú, hogy Magyarorszgáon csak a Valentin nap féle hányás dívik.

És végül:
Nagyon állat a tökfülbevalód Timike. Egy szellemes gyűrű pl. is aktuális lenne. ~~
Pussz

Klucsik Gábor írta...

Kitta: ha ez muszájból történik, akkor egyáltalán nincs értelme, meg ha csak ekkor gondolunk szeretteinkre, akkor se. Én abban látom az ünnep szerepét, hogy a nagyjából egy időpont körül megemlékező tömeg a temetőkben, valamint este az ablakokon kiszűrődő gyertyák által sokkal hatásosabban felhívja a figyelmünket arra, hogy figyeljünk egymásra, mondjuk el akkor a másiknak a gondolatainkat, érzéseinket, amikor gondoljuk/érezzük, mert ki tudja, mit hoz a holnap. Legalábbis én próbálom erről az oldalról úgymond pozitívan megközelíteni, amúgy meg több ismerősöm is hetente/havonta eszembe jut, azért sokszor nem árt szerintem a tudatos emlékezés. Azt viszont én is utálom, hogy ha mindez olyan formában valósul meg, hogy "ide még el kell mennünk" és hasonló mondatok, kapkodás, mint egy ellenőrző lista, h mindenkit megnéztünk, hát ezzel nagyon nem értek egyet. Remélem, nem baj, hogy leírtam véleményem, főleg így ismeretlenül, szerintem nagy mértékben egy állásponton vagyunk.

Kitta írta...

Igen, ez is egy nézőpont. Szerencsére neked pozitívabb a hozzállásod ehhez a mizériához, mint nekem. Ez abból adódhat, hogy nálunk mindig kötelességszerűen kellett kimenni ilyentájt a temetőbe. Vagy halottak napja, vagy a sírgondozás stb. okán. Ennek meg aztán köze nincsen az őszinte és spontán érzelmekhez, gondolatokhoz.
Persze abban is igazad van, hogy a gyertyagyújtás hangulata igazán szép, elgondolkodtató hagyomány. Ha nem volna erőltetett, még akár követném is ezt a hagyományt. Illetve így is követnem kell (családi nyomásra:D).

Én nem bánom, hogy reagáltál a véleményemre. Nem titkolt szándékom volt, hogy Timi blogja ne csak arról szóljon, hogy mindig dícsérjük a műveit. Amit persze megteszünk, mert igazán különleges dolgokat alkot, de azért tartalmasabb és változatosabb a blog egy kis vitával, véleménycserével. :)

Amúgy meg, ha a nevem nem is ismerős, de ismerjük egymást, kedves Tanár Úr. ;)

Klucsik Gábor írta...

Na igen, ilyen családi dolgokban nekem is volt része és utáltam, szerintem ennyi, kár tovább ragozni és tényleg jó, hogy felvet Timi egy témát és dumálunk róla.
Hát nevekkel mindig is bajban voltam, főleg így nicknév alapján nehéz - egyébként meg is lepődtem, h mégiscsak ismerjük egymást :) Szóval gondolkodtam, előző félévben / évben 4-5 Kittit tanítottam :) szóval leszűkítettem a kört :D amúgy meg nehéz az ismertség, mint fogalom, hiszen attól, h valakit tanítok, nem mondanám rá, hogy ismerem, óvatosan max. évente 5-10 hallgatóra.

Kitta írta...

Remélem, más is hozzá fog szólni a témához.
Amúgy mellé, tágíthatod a kört, mert nem Kitti a nevem, hanem Kriszta, de nem tanítottál amúgy. :D
Nem is fontos ki vagyok, mert Timi meg a blogja a központi téma. Ugye Timike? Új téma? ~~

Unknown írta...

Sziasztok!

Kipróbálom tudom-e használni a felületet. Ha nem sikerül, akkor még tovább ismerkedem az oldallal, ha már rendszeres olvasó lettem.
Majd véleményezek is! :)

Kitta írta...

Oszt mikor? :D
Jóbanrosszban után? :P

Timi írta...

Sziasztok! Örülök, hogy van véleményetek, annak meg külön, hogy Tímea Éva is rendszeres olvasóm lett. :-) Igyekszem több olyan témát felvetni (az alkotások mellett), amin lehet "vitázni".

Unknown írta...

Kitta: Aratás után :)
Timike:Mi bármin tudunk vitázni.

Egyébként a halottak napjáról én is hasonlóan vélekedem. (Meglepő módon)Eléggé visszataszító, hogy ilyenkor pánikszerűen kimegy mindenki. Mi például ilyenkor nem megyünk. Előtte vagy utána 1 héttel inkább...

Klucsik Gábor írta...

üdv Évi :) mi múlt héten, hét közben voltunk, pont a tömeg miatt, szóval úgy látszik, hasonló gondolkodású társaság gyűlt itt össze :)
Kitta: tényleg Timi+blogja a központi téma, csak azért hamár felvetted, hogy ismerjük egymást, gondoltam, gondolkodok :)

Kitta írta...

OK, akkor gondolkodj még kicsit... hátha.. :D
Évi, örülök, hogy itt is beszélgetünk. :)

Unknown írta...

Nem vagyok Évi, csak a gmailnek :)
Egyébként mi is ismerjük egymást Gábor :)

Kitta írta...

Milyen kicsi a világ. :D

Klucsik Gábor írta...

Kitta: már oké, néztem a fotódat, csak szőkeként ismerlek :) Azért Nélkületek elég uncsi a tanárképző...
Timi (Naszári): pont most akartam írni, hogy buta mód csak a megjegyzéseket néztem/frissítettem, így nem láttam teljes neved.

Timi írta...

Örülök, hogy így összejöttetek itt nálam. Szerintem más nem nagyon mer majd írni ehhez a bejegyzéshez (de remélem nem lesz ebben igazam).

Unknown írta...

Bocsi Timike, hogy csetté alakítottuk az oldalad ezen részét :)
Gábor: Ja mert vezetéknévről beugrott vagy mi? :)

Kitta írta...

Gábor, örülök, hogy leesett a tantusz. :)
Timi, Én remélem, hogy senkit nem üldözünk el innen a szószátyárságunkkal. Nyitott a lehetőség mindenki előtt, hogy nyilatkozzon.

Klucsik Gábor írta...

igen, én is szeretnék mindenkit bátorítani, nyugodtan lehet attól írni, hogy mi ismerjük egymást

Timi írta...

Semmi gond. Aki szeretne véleményt írni, az így is megteszi. :-)

Klucsik Gábor írta...

úgy látom, a többiek vagy nem bátrak, vagy csak ennyien vagyunk :)
nem tudom, láttátok-e, felkerült egy halloween-es írás az index-re, néztem a kommenteket is, hát mi 1024xjobbak vagyunk :) mellesleg én már várom a mai témát, persze tudom Timi, hogy csak későn fogsz ma írni, szóval megpróbálok türelmes lenni
ja, tettem fel én is egy fotót gyorsan, ne lógjak már ki a sorból

Klucsik Gábor írta...

nem akarok nagyon tudományos lenni, szerintem a témába kapcsolódik és elgondolkodtató, most olvasom Niklas Lihmann: Bevezetés a rendszerelméletbe c. könyvét, amelyben többek között arról ír, hogy : az élet egyszeri biológiai találmány, azért ez szerintem érdekes. Ide egyébként úgy jut el,hogy a rendszer és a környezet közötti differencia egyedül abból a tényből ered, hogy a művelet létrehoz egy ugyanolyan típusú műveletet. Az élet meghatározott cirkuláris struktúra, autopoiézis, cirkuláris önteremtés. Valamikor megindult egy ilyen cirkuláris műveleti mód, olyan okokból, melyeket már nem ismerünk túl pontosan, és melyeket élőlényként, ha már élünk, csak megállapíthatunk.
Nem feltétlenül kell ezekkel a gondolatokkal azonosulni, csak gondoltam megosztom Veletek ezt a számomra érdekes, eddig még nem ismert élet szemléletet, minősíteni pedig nem szeretném.

Kitta írta...

Sziasztok!

Ma nem volt időm aktívkodni, de úgy látom ezzel nem vagyok egyedül. Timike, várjuk a következő blogbejegyzésed. :)